De laatste nieuwtjes over Schiermonnikoog …

Het is nog maar de vraag of Schiermonnikoog de ambitie waar kan maken om in 2020 energie neutraal te zijn. Dat zegt Thom Verheul van de eilander energie coöperatie De Sintrale.

De inwoners willen wel, zegt Verheul tegen Omrop Fryslân, maar grotere partijen zoals het waterschap, Woon Friesland en de hotels op het eiland hebben nog niet toegezegd dat ze mee willen werken.

Zonnepanelen

Eerder deze week konden mensen intekenen op tweehonderd zonnepanelen op het dak van een boerderij. De belangstelling van eilanders was zo groot, dat het aantal zonnepanelen ontoereikend was. Er is op Schiermonnikoog geen ruimte voor een groot zonnepark, zoals op Ameland. Daarom wil de energie coöperatie zonnepanelen op de daken van boerderijen aanleggen.

Alle Waddeneilanden hebben de ambitie om in 2020 energie neutraal te zijn.


Zelfpluktuin op Schiermonnikoog
De Tuin naast de Branding is een zelfpluktuin op Schiermonnikoog. Hier kan je zelf (klein)fruit en bloemen plukken en groente oogsten. Het verloop van het oogstseizoen is afhankelijk van het weer. Vanaf Hemelvaart tot eind oktober kan je komen oogsten. Je kan iedere week op de website lezen wat er te oogsten valt. Als de Tuin open is, mag je natuurlijk ook gewoon komen rondkijken en genieten van wat er groeit en bloeit.

Uitgangspunt op de Tuin is om goed voor de aarde te zorgen. Door dit jaar na jaar te doen, werken we aan een gezonde, vruchtbare bodem waardoor de planten sterker worden. Op de Tuin gebruiken we geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het zaad, plant- en pootgoed is (zoveel mogelijk) biologisch. Door veel aandacht aan de bodem te besteden, werken we aan een gezonde vruchtbare bodem. We lopen in de Tuin niet over de bedden en bewerken het land zoveel mogelijk met de hand of met lichte machines. Zo voorkomen we verdichting van de bodem. Het bodemleven komt beter tot zijn recht als we de grond niet onnodig keren. De wormen kunnen ons zo helpen de grond te verbeteren. In de zorg voor de bodem speelt ook het gebruik van groenbemesters een belangrijk rol.

Schiermonnikoog wil af van de stenen en puinresten die op het strand liggen. Het puin is afkomstig van de zogenaamde strekdam die Rijkswaterstaat in de jaren zeventig heeft aangelegd.

Een strekdam is een dam in zee, vlak bij de kust, die fungeert als golfbreker. De stenen die daarbij los komen kunnen gevaarlijk zijn voor zwemmers, strandzeilers en wandelaars op het strand. Dat meldt Omrop Fryslân.

Groot stuk weggehaald

De gemeente heeft met Rijkswaterstaat afgesproken dat een groot stuk van de strekdam wordt weggehaald. Nog voor het strandseizoen wordt de situatie rond de strekdam geïnspecteerd. Tijdens het seizoen zal de gemeente eventuele stenen opruimen.

Mensen die stenen en puinresten vinden, kunnen dit melden bij de gemeente.

Voor een lekker visje met patat gaat u naar ...


Home Over ons Fotos Contact Informatie

Schiermonnikoog

Home

Over ons

Foto’s

Contact

Informatie

Lytje Pole,

Rijspolder 54,

Schiermonnikoog, Friesland

9166 RZ

Voor reserveringen (o.a.  aan wie verhuren wij) zie de sub pagina onder Informatie.